Celem olimpiady jest:
· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,
· podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych,
· upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
· konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
· podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

HARMONOGRAM OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU

Tematyka wiodąca

Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu

Etap szkolny

II dekada października 2023 r. (test przygotowany przez komisję szkolną)

Etap okręgowy

01 grudnia 2023 r. (zadanie praktyczne- w Zespole Szkół Gastronomicznych w
Białymstoku ) oraz 04 grudnia 2023 r. (test przeprowadzany online )

Etap centralny

21-23 marca 2024 r.


Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).

Koordynator etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie:  www.owoz.pl