Cele olimpiady
 Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest w celu:
podniesienia poziomu kształcenia zawodowego,
pobudzenia i rozwijania zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności i jej jakości,
 konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół w tych dziedzinach
nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.

Terminy poszczególnych etapów Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w roku szkolnym 2023/2024

I Etap szkolny –20.10.2023 (test)
II Etap okręgowy –24.11.2023
Ogłoszenie wyników etapu okręgowego oraz zamieszczenie listy zakwalifikowanych do etapu centralnego – do 08.12.2023
Zgłoszenia do etapu Centralnego do 19.01.2024
III Etap centralny – 14.-15.03. 2024

W Olimpiadzie stosuje się punktowy system oceny.

Przyjmuje się zasadę, że test będzie zawierał 100 pytań, jednokrotnego wyboru, obejmujących:
44 % pytań z zakresu bloku przetwórczego,
23 % pytań z zakresu bloku analitycznego,
21 % pytań z zakresu bloku ekonomicznego,
12 % pytań z zakresu bloku technicznego.
Do zawodów wyższego stopnia mogą zostać zakwalifikowani ci uczestnicy, którzy zdobyli nie mniej niż 50% punktów + 1 punkt z możliwych do zdobycia na danym etapie.
Koordynator etapu szkolnego
Olimpiady Wiedzy o Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie:  https://www.zsps.poznan.pl/index.php/olimpiada/