- Szczegóły
- Odsłony: 442
Zapraszamy do udziału w OLIMPIADZIE HISTORYCZNEJ. Tematy na etap szkolny i inne informacje są dostępne na stronie internetowej Olimpiady: http://liceum.olimpiadahistoryczna.pl
Do 10 XI 2023 |
- złożenie u nauczyciela prowadzącego pracy badawczej oraz wymaganych zgód, |
22-24 XI 2023 |
- eliminacje ustne I etapu |
13 I 2024 -okręgowe eliminacje pisemne
14-28 I 2024 - eliminacje ustne
Finał: 6 – 14 kwietnia 2024
Zachęcamy do udziału i życzymy powodzenia!
Szkolny koordynator Olimpiady Historycznej
Alicja Potocka
- Szczegóły
- Odsłony: 476
Zapraszamy do udziału w 70. Olimpiadzie Chemicznej. Szczegółowe informacje oraz treści zadań są dostępne na stronie internetowej Olimpiady: Olimpiada Chemiczna (olchem.edu.pl)
Ważne terminy:
Obowiązkowa rejestracja na stronie internetowej - do 20.10.2023
Przekazanie pisemnych rozwiązań zadań z części A folderu wstępnego (do pobrania w zakładce Foldery) swojemu nauczycielowi do zatwierdzenia - do 20.10.2023.
I etap: 25.11.2023 g. 11.00 - rozwiązywanie zadań teoretycznych w miejscach podanych przez Komitety Okręgowe
II etap: 26.01.2024 g. 12.00 - część teoretyczna
27.01.2024 g. 9.00 - część laboratoryjna
III etap:22.03.2024 g. 14.00 - część laboratoryjna (Wydział Chemiczny PW)
23.03.2024 g. 8.30 - część teoretyczna (Wydział Chemiczny UW)
Zachęcamy do udziału i życzymy powodzenia!
Szkolny koordynator Olimpiady Chemicznej
Joanna Teul
- Szczegóły
- Odsłony: 524
Cele olimpiady
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest w celu:
podniesienia poziomu kształcenia zawodowego,
pobudzenia i rozwijania zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności i jej jakości,
konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół w tych dziedzinach
nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.
Terminy poszczególnych etapów Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w roku szkolnym 2023/2024
I Etap szkolny –20.10.2023 (test)
II Etap okręgowy –24.11.2023
Ogłoszenie wyników etapu okręgowego oraz zamieszczenie listy zakwalifikowanych do etapu centralnego – do 08.12.2023
Zgłoszenia do etapu Centralnego do 19.01.2024
III Etap centralny – 14.-15.03. 2024
W Olimpiadzie stosuje się punktowy system oceny.
Przyjmuje się zasadę, że test będzie zawierał 100 pytań, jednokrotnego wyboru, obejmujących:
44 % pytań z zakresu bloku przetwórczego,
23 % pytań z zakresu bloku analitycznego,
21 % pytań z zakresu bloku ekonomicznego,
12 % pytań z zakresu bloku technicznego.
Do zawodów wyższego stopnia mogą zostać zakwalifikowani ci uczestnicy, którzy zdobyli nie mniej niż 50% punktów + 1 punkt z możliwych do zdobycia na danym etapie.
Koordynator etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie: https://www.zsps.poznan.pl/index.php/olimpiada/
- Szczegóły
- Odsłony: 454
W piątek, 15.09.2023 r. w Nadleśnictwie Dojlidy odbyła się organizowana przez Polski Czerwony Krzyż gra terenowa, w której brali udział polscy i ukraińscy uczniowie białostockich szkół ponadpodstawowych, a także wolontariusze. Wśród nich były trzy uczennice klas pierwszych naszej Szkoły - Marta Lipska, Natalia Matwiejczuk oraz Maja Klepacka.
Gra terenowa PCK to wspaniała okazja do zawarcia nowych znajomości, likwidowania barier, poszerzenia horyzontów oraz szansa, by wykazać i podzielić się swoją wiedzą z rówieśnikami w tak ważnych dziedzinach, jak pierwsza pomoc, krwiodawstwo czy pomoc humanitarna.
Dziękujemy Wolontariuszkom za czynną pomoc w organizacji i zachęcamy innych Uczniów do wstąpienia w szeregi szkolnego Koła PCK.
Szkolne Koło PCK
- Szczegóły
- Odsłony: 682
Celem olimpiady jest:
· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,
· podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych,
· upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
· konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
· podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
HARMONOGRAM OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU
Tematyka wiodąca |
Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu |
Etap szkolny |
II dekada października 2023 r. (test przygotowany przez komisję szkolną) |
Etap okręgowy |
01 grudnia 2023 r. (zadanie praktyczne- w Zespole Szkół Gastronomicznych w |
Etap centralny |
21-23 marca 2024 r. |
Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).
Koordynator etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie: www.owoz.pl
Podkategorie
Strona 102 z 173