Zapraszamy do udziału w OLIMPIADZIE HISTORYCZNEJ. Tematy na etap szkolny i inne informacje są dostępne na stronie internetowej Olimpiady:  http://liceum.olimpiadahistoryczna.pl

Do 10 XI 2023

- złożenie u nauczyciela prowadzącego pracy badawczej oraz wymaganych zgód,

22-24 XI 2023

- eliminacje ustne I etapu
- ogłoszenie wyników eliminacji ustnych i kwalifikacji do  etapu okręgowego

13 I 2024                  -okręgowe eliminacje pisemne
14-28 I 2024             - eliminacje ustne

Finał: 6 – 14 kwietnia 2024

Zachęcamy do udziału i życzymy powodzenia!
Szkolny koordynator Olimpiady Historycznej
Alicja Potocka

Zapraszamy do udziału w 70. Olimpiadzie Chemicznej. Szczegółowe informacje oraz treści zadań są dostępne na stronie internetowej Olimpiady: Olimpiada Chemiczna (olchem.edu.pl)

Ważne terminy:

Obowiązkowa rejestracja na stronie internetowej - do 20.10.2023

Przekazanie pisemnych rozwiązań zadań z części A folderu wstępnego (do pobrania w zakładce Foldery) swojemu nauczycielowi do zatwierdzenia - do 20.10.2023.

I etap: 25.11.2023 g. 11.00 - rozwiązywanie zadań teoretycznych w miejscach podanych przez Komitety Okręgowe
II etap: 26.01.2024 g. 12.00 - część teoretyczna
27.01.2024 g. 9.00 - część laboratoryjna
III etap:22.03.2024 g. 14.00 - część laboratoryjna (Wydział Chemiczny PW)
23.03.2024 g. 8.30 - część teoretyczna (Wydział Chemiczny UW)

Zachęcamy do udziału i życzymy powodzenia!

Szkolny koordynator Olimpiady Chemicznej
Joanna Teul

Cele olimpiady
 Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest w celu:
podniesienia poziomu kształcenia zawodowego,
pobudzenia i rozwijania zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności i jej jakości,
 konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół w tych dziedzinach
nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.

Terminy poszczególnych etapów Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w roku szkolnym 2023/2024

I Etap szkolny –20.10.2023 (test)
II Etap okręgowy –24.11.2023
Ogłoszenie wyników etapu okręgowego oraz zamieszczenie listy zakwalifikowanych do etapu centralnego – do 08.12.2023
Zgłoszenia do etapu Centralnego do 19.01.2024
III Etap centralny – 14.-15.03. 2024

W Olimpiadzie stosuje się punktowy system oceny.

Przyjmuje się zasadę, że test będzie zawierał 100 pytań, jednokrotnego wyboru, obejmujących:
44 % pytań z zakresu bloku przetwórczego,
23 % pytań z zakresu bloku analitycznego,
21 % pytań z zakresu bloku ekonomicznego,
12 % pytań z zakresu bloku technicznego.
Do zawodów wyższego stopnia mogą zostać zakwalifikowani ci uczestnicy, którzy zdobyli nie mniej niż 50% punktów + 1 punkt z możliwych do zdobycia na danym etapie.
Koordynator etapu szkolnego
Olimpiady Wiedzy o Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie:  https://www.zsps.poznan.pl/index.php/olimpiada/

W piątek, 15.09.2023 r. w Nadleśnictwie Dojlidy odbyła się organizowana przez Polski Czerwony Krzyż gra terenowa, w której brali udział polscy i ukraińscy uczniowie białostockich szkół ponadpodstawowych, a także wolontariusze. Wśród nich były trzy uczennice klas pierwszych naszej Szkoły - Marta Lipska, Natalia Matwiejczuk oraz Maja Klepacka.

Gra terenowa PCK to wspaniała okazja do zawarcia nowych znajomości, likwidowania barier, poszerzenia horyzontów oraz szansa, by wykazać i podzielić się swoją wiedzą z rówieśnikami w tak ważnych dziedzinach, jak pierwsza pomoc, krwiodawstwo czy pomoc humanitarna.
Dziękujemy Wolontariuszkom za czynną pomoc w organizacji i zachęcamy innych Uczniów do wstąpienia w szeregi szkolnego Koła PCK.
Szkolne Koło PCK

Celem olimpiady jest:
· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,
· podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych,
· upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
· konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
· podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

HARMONOGRAM OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU

Tematyka wiodąca

Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu

Etap szkolny

II dekada października 2023 r. (test przygotowany przez komisję szkolną)

Etap okręgowy

01 grudnia 2023 r. (zadanie praktyczne- w Zespole Szkół Gastronomicznych w
Białymstoku ) oraz 04 grudnia 2023 r. (test przeprowadzany online )

Etap centralny

21-23 marca 2024 r.


Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).

Koordynator etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie:  www.owoz.pl

Podkategorie