Celem olimpiady jest:
· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,
· podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych,
· upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
· konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
· podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
HARMONOGRAM OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU
Tematyka wiodąca |
Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu |
Etap szkolny |
II dekada października 2023 r. (test przygotowany przez komisję szkolną) |
Etap okręgowy |
01 grudnia 2023 r. (zadanie praktyczne- w Zespole Szkół Gastronomicznych w |
Etap centralny |
21-23 marca 2024 r. |
Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).
Koordynator etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności:
p. prof. Beata Wnuczyńska- Ogryzko
Zainteresowani uczniowie zgłaszają chęć udziału w olimpiadzie do nauczyciela uczącego biologii lub bezpośrednio do Koordynatora (librusem) do 30 września.
Wszelkie informacje o Olimpiadzie: www.owoz.pl